Priprava na porod in starševstvo

 

Program obsega predavanja in delavnice o zdravem načinu življenja v nosečnosti in bolezni v nosečnosti. Bodoči starši se v sklopu teh srečanj dobro seznanijo tudi o dojenju in s možnimi težavami ter ukrepi pri dojenju. S praktičnim prikazom in demonstriranju s pomočjo posebnih« medicinskih modelčkov« se poučijo o pravilnih tehnikah dojenja in s psihično pripravo na dojenje. Predavanje Priprava na porod zajema predstavitev začetka in poteka poroda ter dogajanje v porodni sobi.

Predstavljene so informacije o pomenu sodelovanja spremljevalcev med porodom, o protibolečinskih tehnikah med porodom, o izbiri načina poroda in možnih komplikacijah med porodom. Naslednja srečanja zajemajo predavanje o dogajanju pri materi in dojenčku po porodu, delavnico nege novorojenčka, ki je namenjena praktičnemu delu (praktični prikaz umivanja in kopanja novorojenčka - lutke, možnost individualne vaje rokovanja z novorojenčkom - lutke). Zelo velik poudarek daje tečaj psihološki pripravi na porod, kjer se seznanijo s psihičnimi spremembami med nosečnostjo in po porodu. V praktični delavnici se pod vodstvom fizioterapevta izvede pravilna vadba v nosečnosti. Predavanje zdravi zobki zajema informacije o pravilni negi in skrbi za svoje in otrokove zobe. V nadaljevanju tega srečanja sledi predstavitev zdrave izbire prehrane nosečnice, doječe matere ter vse o gostem uvajanju zdrave prehrane dojenčka in malčka.

Želje bodočih staršev so nas spodbudile k temu, da imamo skoraj pri vsakem srečanju poudarek na praktičnem delu.

Tečaj poteka šestkrat letno: januarja, marca, maja, julija, septembra in novembra. Obsega osem predavanj, ki potekajo dvakrat tedensko v sejni sobi Zdravstvenega doma Slovenj Gradec ob 17. uri dalje. Vsako predavanje traja predvidoma 3 šolske ure z odmori V pripravi na porod in starševstvo sodelujemo različni strokovnjaki babice, zobozdravnik, psiholog in fizioterapevt, patronažne medicinske sestre, ki družino obiščejo v 24 urah po odpustu iz porodnišnice. Bodoči starši imajo možnost spoznati tudi osebje in prostore, ki jih kasneje obiščejo z namenom obiska novorojenčka v posvetovalnici in ostalih sistematskih pregledih. Predavatelji nenehno sledimo aktualnim vsebinam in se dodatno izobražujemo. Dve predavateljici sta opravili tudi izobraževanje za Svetovalki za laktacijo in dojenje.

 

 

Termini za izvajanje posvetovalnic v lokalnih skupnostih v letu 2024:

vsako 1. in 3. sredo v VGC Andeški hram (od 8.30 do 9.30)


 

INDIVIDUALNI POSVETI

Individualni posveti s strokovnimi sodelavkami CKZ v prostorih CKZ (po predhodnem telefonskem dogovoru na številko 030 662 126):

vsak delovni dan  med 7. in 14. uro