03-11-2022..
               Pestro dogajanje v rožnatem oktobru

               Pestro dogajanje v rožnatem oktobru

 

Oktober že tradicionalno poteka v znamenju ozaveščanja o raku dojk, prvi teden v mesecu pa smo tudi  letos posebej posvečali pomenu dojenja ob mednarodnem  tednu dojenja. V Zdravstvenem domu Slovenj Gradec smo v rožnatem oktobru tako organizirali številne aktivnosti v lokalni skupnosti.

 

Najpogostejša, a ozdravljiva vrsta raka.

Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah, saj za njim pri nas vsako leto zboli skoraj 1300 žensk, pa tudi okrog deset moških. Pomembno je, da smo pozorni na spremembe in rak dojke hitro odkrijemo. Zgodaj odkrit rak je namreč visoko ozdravljiv.

Številne aktivnosti v lokalnem okolju.

Dogajanje v mesecu oktobru smo začeli ustvarjalno. Pripravili smo rožnate pentljice, simbol rožnatega oktobra, dva drevesa v Slovenj Gradcu in Mislinji  smo ovili z rožnatim blagom, prav tako smo pripravili veliko gradiva na to tematiko in ga namestili na mesta namenjena promociji krepitve zdravja.

V petek, 7. oktobra, smo spregovorili o pomenu rožnatega oktobra in mednarodnega tedna dojenja na delavnicah vadb mamice z dojenčki, ter 4. oktobra na Podporni skupini o dojenju v Slovenj Gradcu in Mislinji. Udeleženkam smo prikazali pravilno uporabo nosilk in se pogovarjali o tehnikah dojenja, o zdravi prehrani in skrbi za zdrave dojke. Primarna preventiva pred rakom na dojkah je dojenje.

Tekom celotnega meseca smo, ob sodelovanju članic Koroškega društva za boj proti raku, o rožnatem oktobru spregovorili na posvetovalnicah v skoraj vseh lokalnih skupnostih v Slovenj Gradcu in Mislinji, ter na predavanjih posameznih društev in podjetij, prav tako na srečanju upokojenih nekoč  zaposlenih v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec.

12. oktobra smo izvedli, na bazenskem kompleksu Aqualatio Slovenj Gradec, vadbo za ženske.

V sodelovanju z dijaki Srednje zdravstvene šole Slovenj Gradec smo v petek, 14. oktobra, pripravili tudi stojnico ob rožnatem oktobru, na festivalu drugačnosti.

Metka Markovič, dr.med., spec.splošne medicine, članica upravnega odbora Koroškega društva za boj proti raku,  je izvedla v tem mesecu dva predavanja in delavnici na  temo rožnatega oktobra,  v Večgeneracijskem centru Andeški hram.

Pomembna je ozaveščenost.

Upamo, da smo z raznolikimi aktivnostmi udeležence ozavestili o pomenu skrbi za zdravje dojk in spodbujali dojenje. Čeprav na to skrb v oktobru še posebej opominjamo, pa si želimo, da bi bila ta prisotna tudi ostale mesece v letu. Izobražujmo in podpiramo je bilo geslo letošnjega svetovnega tedna dojenja. 

 

                                                                       Zapisala: Mateja Učakar, mag.zdr.nege

                                                                                       Vodja CKZ Koroška

Termini za izvajanje posvetovalnic v lokalnih skupnostih v letu 2024:

vsako 1. in 3. sredo v VGC Andeški hram (od 8.30 do 9.30)


 

INDIVIDUALNI POSVETI

Individualni posveti s strokovnimi sodelavkami CKZ v prostorih CKZ (po predhodnem telefonskem dogovoru na številko 030 662 126):

vsak delovni dan  med 7. in 14. uro