11-03-2021..
Svetovni dan ledvic

Zaradi epidemije in ukrepov omejevanja širjenja virusnih okužb v zdravstvenih ustanovah so se organizatorji odločili, da bodo aktivnosti ob svetovnem dnevu ledvic, ki ga obeležujemo 11.  marca 2021, omejili na komuniciranje z mediji. Letos torej ne bomo organizirali informativnih točk in ne bomo izvajali merjenja prisotnosti beljakovin v seču in krvnega tlaka.

Usmerjevalni odbor Svetovnega dneva ledvic je leto 2021 razglasil za leto "Dobrega življenja z ledvično boleznijo". Namen je povečanje znanja in ozaveščenosti bolnikov o učinkovitem obvladovanju simptomov in opolnomočenje bolnikov, da bi lažje dosegali cilje, ki so jim pomembni. Podpora bolnikov z ledvično boleznijo, tudi tistih, ki so odvisni od dialize ali po presaditvi ledvice, in njihovih svojcev v času pandemije in v času drugih zahtevnih obdobij je izjemnega pomena. Usmerjevalni odbor zato letos poziva k edukaciji in čim večjemu vključevanju bolnikov v njihovo oskrbo, da bi lahko kljub ledvični bolezni živeli čim bolj normalno in polno. Opolnomočenje bolnikov, partnerstvo v procesu odkrivanja in zdravljenja bolezni in izboljšana komunikacija lahko pri bolnikih vzbudi zaupanje in upanje, da lahko dobro živijo tudi s kronično ledvično boleznijo. Namen osveščanja o kronični ledvični boleznih je zaustaviti epidemijo kronične ledvične bolezni v razvitem svetu in zmanjšati s tem povezano veliko umrljivost. Kronična ledvična bolezen je namreč zelo pogosta, ima jo vsaj eden od desetih odraslih ljudi. Večinoma je posledica nezdravega načina življenja, ki privede do nastanka sladkorne bolezni, zvišanega krvnega tlaka in srčno-žilnih bolezni. V Sloveniji jo ima več kot 180.000 odraslih ljudi, kar je več kot je bolnikov s sladkorno boleznijo, več kot 2.000 ljudi pa se zaradi odpovedi ledvic zdravi z dializo ali presaditvijo ledvice.

Kronična ledvična bolezen večinoma nastane zaradi nezdravega načina življenja. Ogroženi so predvsem sladkorni bolniki, bolniki z arterijsko hipertenzijo, boleznijo srca ali ožilja, sečnimi kamni, moški s povečano prostato, ljudje, katerih svojci imajo kronično ledvično bolezen, starejši od 50 let, kadilci in predebeli ljudje.

Z zgodnjim odkrivanjem lahko upočasnimo ali zaustavimo napredovanje ledvične bolezni in preprečimo nastanek ledvične odpovedi, hkrati pa tudi ohranimo zdravo srce. Mnogi ljudje sploh ne vedo, da imajo okvaro ledvic, saj nimajo prav nobenih težav. Ker nič ne boli, jo namreč odkrijemo samo s preiskavami seča in krvi, ki so zelo enostavne, poceni in dostopne v vsakem laboratoriju: določi se kreatinin v krvi, iz katerega izračunajo, kako dobro delujejo ledvice, in pregleda vzorec seča, v katerem je za kronično ledvično bolezen značilna predvsem prisotnost beljakovin (proteinurija) in rdečih krvničk (eritrocitov). Eden od pomembnih znakov kronične ledvične bolezni je lahko tudi zvišan krvni tlak.

Če imate naštete dejavnike tveganja za kronično ledvično bolezen, se pravočasno testirajte. Že zdaj pa začnite živeti bolj zdravo – z manj slano zdravo prehrano in rednim gibanjem lahko preprečite tako ledvično bolezen.

Vir: ZDLBS                                  

 

                        Katarina Krenker, dipl. m. s.

                                                                                           Koordinator programa za krepitev zdravja odraslih

 

 

Termini za izvajanje posvetovalnic v lokalnih skupnostih v letu 2024:

vsako 1. in 3. sredo v VGC Andeški hram (od 8.30 do 9.30)


 

INDIVIDUALNI POSVETI

Individualni posveti s strokovnimi sodelavkami CKZ v prostorih CKZ (po predhodnem telefonskem dogovoru na številko 030 662 126):

vsak delovni dan  med 7. in 14. uro