23-09-2020..
Tako rastemo – aktivnost ob Mirovniškem festivalu

»Iz semena bo nekaj zrastlo,« so se strinjali otroci v vrtcu, ko smo v zemljo posejali glavnato solato. »To je zelenjava in dobro je, če jo jemo,« so nadaljevali in navdušeno ugibali, kaj se bo s posevkom dogajalo v prihodnjih dneh.

Tako je potekal del aktivnosti, ki smo jo v sklopu 22. Mirovniškega festivala izpeljale strokovne delavke iz Centra za krepitev zdravja Koroška. V izhodišče našega druženja smo postavili skrb za zdravje rastlin, ki ga je letos še posebej izpostavila OZN. Otroke iz vrtca v Slovenj Gradcu smo želeli spomniti, kako pomembna je skrb za okolje, ter skupaj raziskovati, kako rastejo rastline. »Moramo jo zalivati,« so v en glas zatrdili otroci in se strinjali, da rastline potrebujejo skrbno nego. Ker jih je zanimalo, kako bo videti solata, ki bo zrastla in semen, so se strinjali, da zanjo ustrezno poskrbijo.

Zanimanje otrok smo nadgradili in najprej povezali s skrbjo za lastno zdravje. Ko smo otroke povprašali, kakšne vrste hrana je solata, so enoglasno odgovorili, da gre za zelenjavo in da je solato in ostalo zelenjavo zdravo uživati. Nato smo se posvetili še področju rasti in otroci so hitro omenili, da ne rastejo le rastline, temveč tudi živali in ljudje. Tudi ljudje za rast potrebujemo hrano in nego, ugotovili pa smo, da človek za to, da se dobro počuti, potrebuje še kaj drugega – med drugim hišo, dom, prijatelje in odrasle.

Za konec so otroci prisluhnili še aktualni pesmici Virus z imenom Korona ter se pogovorili o trenutnem načinu življenja in skrbi za zdravje.

Otroci so se po končani aktivnosti strinjali, da bodo za posejana semena skrbeli in da bodo veseli, če bo iz zemlje pokukala prava solata. Ker rastline rastejo počasi, bodo ob tem urili tudi potrpežljivost, odgovornost, sodelovanje ter ostale za življenje pomembne spretnosti in veščine.

Zapisala: Mojca Šipek, mag. psih.


Termini za izvajanje posvetovalnic v lokalnih skupnostih

3. 2. 2020 - Pameče
(v prostorih KS Pameče)


 


Pogovorne ure s strokovnimi sodelavkami CKZ v prostorih CKZ:
Vsak petek Med 8. in 10. uro