25-08-2020..
Poskrbite za duševno zdravje in dobro počutje

Življenje mnogih ljudi je danes pestro in polno novosti. Poleg številnih obveznosti, ki od nas zahtevajo čas, pa tudi organizacijo in prilagodljivost, je v zadnjih mesecih veliko sprememb prineslo tudi spoprijemanje z epidemijo novega koronavirusa COVID-19.

Stresni način življenja s škodljivimi navadami lahko zamaje naše dobro počutje, zato je ključno, da pravočasno poskrbimo za fizično in duševno zdravje.

V Centru za krepitev zdravja (CKZ) Koroška v ta namen izvajamo različne delavnice, s katerimi udeležence ozaveščamo o pomenu skrbi za zdravje in jih spodbujamo k zdravemu življenjskemu slogu. V okviru vzdrževanja duševnega zdravja potekajo različne brezplačne aktivnosti.

S stresom, tesnobo in z depresijo se tako pri nas kot po svetu sooča vse več ljudi. Ker je zgodnje prepoznavanje težav oziroma simptomov ter pravočasno ukrepanje nadvse pomembno, izvajamo delavnice o spoprijemanju z njimi. Te delavnice so poglobljene in so sestavljene iz štirih srečanj ter kratkega individualnega pogovora s psihologom. Potekajo v manjših skupinah, ki so za osebe praviloma zelo dobrodošla izkušnja. Udeleženci pogosto povedo, da so v skupini našli podporo in motivacijo za pozitivne spremembe, skupaj z izvajalcem delavnice pa so spoznali posamezno duševno motnjo in načine, kako se z njo uspešno spoprijemati.

Zelo pomembno je, da si znamo – ne glede na to, kako natrpan je naš urnik – vzeti nekaj časa zase in za sprostitev. Da bo to nekoliko lažje, udeležence vabimo tudi v kratko delavnico, v kateri  predstavimo in praktično preizkusimo tehnike sproščanja. Gre za tehnike, ki lahko imajo – če jih izvajamo redno in pravilno – zelo blagodejen učinek na naše počutje, pa tudi učinkovitost.

Poleg omenjenih psihoedukativnih delavnic v CKZ izvajamo še različne druge aktivnosti tako v zdravstvenem domu kot v lokalnem okolju. Več informacij o delavnicah in terminih izvajanja lahko preberete na naši spletni strani www.krepimozdravje.si, najdete pa nas tudi na facebook strani ''Krepimo zdravje'' ali na telefonskih številkah (02) 88 57 967 oz. (02) 88 57 966. Na spletu si lahko ogledate tudi številne zanimive prispevke in video vsebine, k jih je naša ekipa pripravila v času epidemije novega koronavirusa.

Vse, ki želite poskrbeti za svoje zdravje in dobro počutje, vabimo, da se udeležite naših aktivnosti. Veseli bomo vašega obiska!

                       Zapisala: Mojca Šipek, mag. psih. v sodelovanju s strokovnimi   

                                                                                                                sodelavkami CKZ Koroška

 

Termini za izvajanje posvetovalnic v lokalnih skupnostih v letu 2024:

vsako 1. in 3. sredo v VGC Andeški hram (od 8.30 do 9.30)


 

INDIVIDUALNI POSVETI

Individualni posveti s strokovnimi sodelavkami CKZ v prostorih CKZ (po predhodnem telefonskem dogovoru na številko 030 662 126):

vsak delovni dan  med 7. in 14. uro